På søndag åbner den omdiskuterede bygning ved Københavns havn, BLOX sine døre for offentligheden. Dansk Arkitektur Center er flyttet ind og derudover vil den kubekonstruerede bygning byde på mad, træning, forskning og et nyt byrum. Læs om det hele her.
I morgen fredag den 4. maj indvies den omdiskuterede BLOX-bygning i Københavns Havn ved H. M. Dronningen, og blot to dage senere bliver bygningen offentligt tilgængelig for københavnerne. BLOX-huset bliver af bygherren RealDania beskrevet som et byudviklingsprojekt og en arkitektonisk satsning med fokus på bæredygtige byløsninger i fremtiden.
Det kantede bygningsværk er 27.000 m2 stort og tegnet af den hollandske tegnestue OMA, der har stjernearkitekten Rem Koolhass i spidsen. Tegnestuen vandt byggeopgaven tilbage i 2006 i den internationalt udbudte konkurrence om at tegne Københavns næste store samlingssted, der her 12 år senere står næsten færdigbygget. BLOX indeholder en blanding af private boliger, kontorer, spisesteder og butikker.
Mad, træning og arkitektur
Når BLOX åbner sine nypudsede døre om mindre end en uge, vil kommende gæster blive mødt af flere genkendelige koncepter. Heriblandt tæller Meyers Contract Catering, der under navnet BLOX EATS skal bespise husets omkring 500 daglige brugere. Restauranten rummer to etager og er ud over kantineløsning tænkt som et nyt samlingspunkt, hvor københavnere kan mødes over frokost eller weekend-brunch. Ifølge Adam Usman, der er Salgs- og markedschef i Meyers Kantiner, vil stedet byde på et varierende udvalg af mad med fokus på bæredygtighed og inspiration fra forskellige verdenskøkkener. Ud over Meyers vil Fitness.dk åbne et stort nyt center med udsigt over Københavns havn og med udgang til havneringens 13 km lange gå-, løbe- og cykelrute.
Centralt i multihuset er Dansk Arkitektur Center (DAC) flyttet ind. DAC har efter eget udsagn til formål at skabe interesse for arkitektur og byudvikling, ligesom at centret vil danne rammerne om en række netværksskabende aktiviteter og vidensdeling mellem interesserede borgere og personer i branchen. DAC byder også på forskellige events, udstillinger og konferencefaciliteter, ligesom at der hører en café centret, hvor københavnerne kan mødes.
BLOXHUB – virksomheder og forskning
Ud over Arkitekturcentret vil den enorme bygning huse foreningen BLOXHUB, der består af virksomheder, forskere og organisationer, der alle arbejder med bæredygtig byudvikling. Arkitektur, byudvikling og innovation kan altså roligt siges at være nøgleord, når man taler om den nye BLOX-bygning, men der er også rig mulighed for at ’hænge ud’ i og omkring den enorme bygning.
Ifølge RealDania er en tredjedel af byggebudgettet gået til at skabe byrum og offentlige passager som gang- og cykelbroen over Frederiksholms Kanal. Der er yderligere opført en legeplads og en træbrygge ud mod havnen.
Bygningen har mødt kritik
Det markante bygningsværk har mødt en del kritik under det lange byggeforløb. Kritikken går blandt andet på, at bygningen blokerer for københavnernes adgang til vandet og i øvrigt er malplaceret i forhold til området ved Slotsholmen, hvor man ellers kan finde Glyptoteket, Christiansborg, Nationalmuseet og Det Kongelige Bibliotek. Både arkitekter, privatpersoner og politikere har været ude med riven og blandt andre Alex Ahrendtsen, kulturordfører for Dansk Folkeparti, har kaldt BLOX-bygningen for en rædsel, der ikke burde være opført. Ser man på BLOX Facebook-side er det også tydeligt at se, at bygningen deler vandene.
Har man ikke taget stillingen til det nye bygningsværk, kan man slå et smut forbi BLOX til åbningsfesten på søndag den 6. maj, hvor der vil være rundvisning i huset og arrangementer i løbet af dagen.
Læs mere om BLOX åbningsarrangementet her.
Dansk Arkitektur Center åbner sin første udstilling i bygningen den 7. maj. Udstillingen ”Welcome Home” viser udviklingen i måden, vi bor gennem danmarkshistorien.
Læs mere om DAC udstillingen her.
BLOX bygningen ligger på Bryghuspladsen, 1473 København K.