Et fantastisk, men ret genstridigt bær har højsæson i disse uger. Buskene bugner med de små ”appelsiner”, som er populære i det nye nordiske køkken. Pluk dem selv og få gode råd og et par opskrifter med på vejen
Langs de danske kyster er det i disse uger og det meste af oktober sæson for havtorn. De små sure orange bær kan, med lidt møje og besvær, forvandles til de mest velsmagende – og super sunde – marmelader og sirupper.
Et bær med historiske rødder
Havtorn har været kendt og brugt i mange år i Norden. For eksempel som vitamintilskud til de fattige, der ikke havde råd til eksotiske citrusfrugter. De små bær er nemlig en rig kilde til både A-C og E vitamin, og i skallen sidder både omega 3 og 7. Ét lille bær indeholder lige så meget C-vitamin som en appelsin. Men dette fantastisk bær passer også godt på sig selv. Buskene er udstyret med nogle særdeles lange og spidse torne. Og det gør dem svære at plukke.
Pluk, tilbered og spis
Der er flere måder at plukke havtorn på. Den besværlige, hvor man med fingrene plukker hvert bær, eller hvis man synes det virker, med en gaffel. En anden og lidt lettere måde er at klippe grene af og fryse disse hele. Bærrene skal være stivfrosne inden man tager dem ud til plukning. De frosne bær er meget lettere at håndtere, og nogle kan endda rystes af. Uanset hvilken metode man bruger tager det tid, men det er tiden værd. Husk plastikhandsker, hvis du har sart hud, da der er meget syre i bærrene.
Hvor finder man så disse vidundere?
Amager Fælled og Køge Bugt Strandpark er to gode muligheder. Buskene er ikke til at tage fejl af, da de er unikke i den danske natur. Buskene kan blive ret store og har sølvgrønne blade. Bærrene sidder tæt til grenen og er appelsin-orange. Busken har lange spidse torne.
Opskrifter
Når først al besværet med plukning er overstået, går resten af forarbejdningen let. Her er to gode og lette opskrifter på sirup og marmelade. Begge opskrifter er skønne til amerikanske pandekager, oven på skyr eller grød eller på et stykke godt brød. Der ligger mange opskrifter på nettet og youtube har også videoer der viser, hvordan man plukker bærrene.
Prøv selv at skabe noget nyt i din madlavning med dette dejlige nordiske alternativ til citrusfrugter.
Havtornsirup:
4 dl bær
4 dl sukker
3 dl vand
Koges ind til bærrene er klare og karamelfarvede. Derefter sies det hele gennem et klæde. Sirups-væsken hældes tilbage i gryden og koges ind. Siruppen hældes på skoldede flasker skyllet med atamon.
Havtornmarmelade:
1 kg bær
1 kg syltesukker
Hvis du ønsker at bruge mindre sukker, kan du anvende melanin (se forholdet på posen).
Marmeladen koges igen til bærrene er klare og bærpulpen sies fra. Marmeladen hældes på skoldede og atamon-skyllede glas. Det tager lidt tid før de stivner.