Københavnerne har i århundreder gået tur på Voldene, når foråret piblede frem og de havde fri. Du kan følge deres eksempel og dykke ned i historien i borgerskabets stuer på rundvisning i Lille Mølle.
Måske var det den populære tradition med at gå på Voldene, der fastholdt Store Bededag som helligdag under Struensee og helligdagsreformen i det 18. århundrede. Foråret, fridagen og fællesskabet fik det københavnske borgerskab ud af stuerne, og man spadserede på Voldene til Vor Frue Kirkes klokkespil. Hverken klokkespillet eller de fleste af Københavns volde eksisterer længere. Derfor er det Christianshavns vold eller Kastellet, der lægger grus under skoene til de vandreglade københavnere fredag den 22. april.
Varme hveder om aftenen
Som traditionen foreskriver skal der varme hvedeknopper til aftenkaffen før Store Bededag. Hvederne var oprindeligt tænkt til helligdagen – en langtidsholdbar hvedeknop, som kunne ristes om morgenen, når nu bagerne holdt fri. Men hvem kunne modstå de varme, nybagte hveder torsdag aften? Og sådan opstod traditionen.
Løvens Bastion og Lille Mølle
I dag har både bagere og caféer åbent på Store Bededag, og måske kan gåturen på Volden inspirere til en brunch på café Løven og Bastionen? Løvens Bastion er en del af Københavns befæstning og cafeen er tidligere møllerbolig til Lille Mølle, der ligger ved siden af. Møllen er en gammel hollandsk vindmølle, men har siden 1916 fungeret som bolig og er nu museum. Møllen er primært indrettet i nationalromantisk stil trods de utraditionelle rammer, og der kan bestilles rundvisninger gennem Nationalmuseet.
Læs også denne artikel om Christianshavns Vold