Derfor holder vi pinse – historien om højtiden og traditionerne

PinseliljerPinseliljer i flor. Foto: Sira Vallentin Henriksen

Snart er det pinse. Få styr på historien bag højtiden. Læs om gamle og nye pinsetraditioner fra københavnervandring mod en dansende pinsesol til pinsefisk og karneval.

Navnet pinse udspringer af det græske ord pentekoste, der betyder halvtredsindstyvende. 50 er netop det antal dage, som pinsen falder efter påske. I år falder pinsedag derfor søndag d. 15. maj. Pinsen er oprindeligt en jødisk høstfest. I dag fejrer man under den jødiske pinse, Shavuot, Moses pagtslutning på Sinai bjerget, mens den kristne pinse er en fejring af Helligåndens komme.

I Apostlenes Gerninger berettes der om, hvordan Helligånden præcis 50 dage efter Jesu genopstandelse kom til disciplene og fyldte dem med ånd. De blev derfor i stand til at tale og forstå alle sprog, og det kristne budskab kunne nu deles med resten af verden. Af denne grund betragtes pinsen også som den kristne kirkes fødselsdag.

Gamle traditioner – se pinsesolen danse

Udover at pinsen er en religiøs markering, er pinsen i Danmark ligeledes forbundet med en folkelig festdag, hvor man fejrer forårets ankomst og sommerens snarlige kommen med lange lyse nætter. Ifølge dansk folketro kan man pinsemorgen se pinsesolen danse.

I København var der omkring år 1900 tradition for, at man pinsemorgen stod tidligt op og vandrede mod Frederiksberg Have for at se pinsesolen danse. Københavns Stadsarkiv har gennem årene indsamlet københavneres erindringer. Niels Chr. Søholm Petersen (f. 1900) erindrer bl.a.: ”når kl. var 4 begyndte folkevandringen ud ad Frederikberg Allé og Vesterbrogade. Alleenberg og de små haver åbnede kl. 05.00. Det var altid en af de helt store dage, med sangforeninger, studenterkor og solosangere og en trækharmonika indimellem”.

Hvis du ligesom 1900-tallets københavnere ønsker at stå tidligt op os se pinsesolen danse, holder flere af De små Haver på Frederiksberg traditionen tro tidligt åbent pinsemorgen. I M. G. Petersens Familiehave kan du for eksempel opleve Ricardos Jazzmen spille solen op fra kl. 07.00.

Nye traditioner – pinsefisk og karneval

Hvor påsken har lammet, og julen har anden og flæskestegen, har der ikke været en gastronomisk tradition tilknyttet pinsen. Ikke før 1999. Her tog biskop Jan Lindhardt sammen med Foreningen Fiskebranchen initiativ til at markedsføre fisken som danskernes pinsespise. Herefter er der hvert år blevet kåret en pinsefisk. Årets kåring fandt sted i fiskehandlen Hav i Torvehallerne d. 3. maj. Her gik titlen som Årets Pinsefisk til jomfruhummeren.

Siden 1982 har en anden ny pinsetradition danset sig vej ind i kalenderen, nemlig det årlige karneval. Hvis du ikke vil nøjes med at betragte en dansende pinsesol, kan du selv være med til at danse sommeren ind til sambarytmer. Det københavnske pinsekarneval afholdes i år i Fælledparken d. 14-15. maj.

Læs flere københavnererindringer her.

Læs mere om M.G. Petersens Familiehave her.

Læs mere om det københavnske pinsekarneval her.

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!