Med Donda har byen fået en latinamerikansk fiske- og skaldyrsrestaurant. Inspirationen er strandkantsrestauranten, hvor dagens friske fangst smides på den glødende grill. Oplevbyen.dk har besøgt Donda i Strandgade.
Med urban udsigt til den altid travle Knippelsbro ligger Københavns nye fiske- og skaldyrs restaurant, Donda – Eatery & Bar på Christianshavns side og skilter diskret med sin tilstedeværelse på Strandgade. Og netop den adresse passer fortrinligt til Donda, der er inspireret af latinamerikanske strandrestauranter.
– Den oplevelse man har på strandkantsrestauranten, at fiskeren kommer ind fra havet med friske fisk og skaldyr, som straks smides på grillen over åben ild og at man spiser, hvad der fanges den dag, det er vi meget inspireret af, fortæller kok Qasim Khan, der ejer Donda sammen med sin kammerat møbelsnedker Kasper Enø.
Stjerner og roser
Så når fiskeleverandør Fiskerikajen har været til havs, kigger man hos Donda på fangsten og lader sig inspirere til menukortets i alt 8 retter, der også derfor skifter jævnligt. Fast er dog, at Donda udelukkende serverer fisk, skaldyr og grønt, intet kød. Der excelleres f.eks. i ceviche, tacos, store rejer, jomfruhummere, østers, torsk, rødfisk, grillede grøntsager og salsaer. Cocktails i baren og desuden både vin og naturvin, og det hele er faldet i særdeles god smag hos anmelderne, der har ladet stjernerne falde tæt siden Donda slog dørene op i august. Således kvitterede Politiken sidst i september med hele 5 stjerner, ligesom Berlingske havde flotte roser til niveauet. Qasim Khan er tydeligt glad over modtagelsen, og fortæller at hans arbejdsuge for tiden lyder på 100 timer.
Køkkenet er inspireret af hele Latinamerika og f.eks. ikke kun af Mexico, forklarer Qasim Khan, der tidligere har været køkkenchef på den mexicanske restaurant Condesa og var med til at starte hotdog restauranten, Foderbrættet på Vesterbro og Union Kitchen ved Nyhavn.
Vi findes ikke i forvejen
– Med Donda vil vi gerne gøre noget nyt og anderledes og give København en restaurant, som ikke findes i forvejen, siger Qasim Khan, der medgiver, at det kan være svært med det enorme udbud af spisesteder, hovedstaden tilbyder.
– Men vi er faktisk byens eneste restaurant, der udelukkende serverer fisk, skaldyr og grønt med inspiration fra hele Latinamerika, og planen og håbet er, at vi med tiden også kan blive et sent aftenspisested. Dem er der ganske få af, og fra mig selv ved jeg, hvor rart det er, at kunne gå ud at spise på restaurant, når man får fri ved kl. 22-23-tiden, fortæller Qasim Khan.
Mon ikke også man kan forestille sig sene gæster fra det kommende hotel Hilton Copenhagen City, der forventes at åbne i 2021 i det tidligere Nordea Domicil ’Ørkenfortet’ skråt overfor Donda.
Christianshavn og Latinamerika mødes
Jo, Donda ligger fint på Strandgade ved indgangen til Christianshavn i de lokaler, som tidligere har huset Café Kejzer og siden restaurant Goomi. Lokaliteten er noget, som Qasim Khan på flere måder er bevidst om. Udover stranden har Donda valgt at tage det nordiske og Christianshavns smukke brændte farver ind i restauranten.
Man mødes af en lækker minimalistisk indretning, som Kasper Enø har stået for. Der er høje lyse træpaneler, borde og stole i stilrent design, en række PH-lamper i patineret gul, fotokunst på væggene og ikke at forglemme den smukkeste loftventilator set nord for ækvator. Donda er på ingen måde en kitschet strandrestaurant med kulørte lamper og bast-tag over baren, men der er flere små hilsner til det latinamerikanske f.eks. i keramikken, som maden serveres i. Her er de varme og dybe farveglaseringer både en hilsen til Latinamerika men også til Christianshavns smukke husfacader, fortæller Qasim Khan.
Japansk kul og grill
Der er blevet plads til en lille figur af den mexicanske Jomfru Maria af Guadalupe. De høje vægpaneller flankeres af grønne planter og palmer, som om aftenen belyses med farver, for at skabe hyggelig aftenstemning. Der er blevet åbnet op ud til køkkenet, så gæsterne kan følge med i kokkenes arbejde. Det kan man om man sidder i baren med en cocktail eller ved bordene, hvor man kan indtage 8 retter for 350 kr. eller vælge a la carte. Og når den store grill med de særlige japanske kul, der kan bruges inden døre, spreder en duft af træ og røg, så er man kommet til strandrestauranten i Strandgade, Donda.
Donda, Strandgade 20 1401 København K
Donda har åbent onsdag-fredag kl. 11.00-24.00.