Det illustrerede digt Shahnama viser Irans historie og storhedstid før Islam. Det er en kærlighedserklæring og en hyldest til et Iran, der engang var. Oplev den roste udstilling hos David Samling.
Shahnama er ikke en typisk kunstudstilling. Det er derimod et omfattende digt på 50.000 vers, hvis historie og eventyrlige fortællinger illustreres gennem smukke malerier fra det originale digt. Og det kan opleves hos Davids Samling indtil den den 6. november.
Shahnama er skrevet af den persiske forfatter Abu’l Qasim Firdawsi (940-1020) og ses i litterære kredse som litterær etnografi, der lig Homers mytologiske fortællinger og de islandske sagaer giver et unikt indblik i antikkens historie, nationalidentitet og tidligere tiders levede liv. Det store værk kaldes også Kongernes Bog og er et iransk heltedigt, hvor Urpersien, de iranske fyrsters eventyr og konflikter fra de første mytologiske konger til Sassanide-dynastiets fald i det 7. århundrede, hyldes.
Et land, der ikke måtte glemmes
Shahnama er Abu’l Qasim Firdawsi’ kærlighedserklæring til et Iran, der med arabernes indtog og med dem islam havde været igennem store forandringer. Med et nationalistisk betonet digt ville Abu’l Qasim Firdawsi hylde et land, der engang var, og som ikke måtte glemmes. Ved at fokusere på Irans magiske fortællinger og heroiske mytologier beskriver Abu’l Qasim Firdawsi et storslået land med en stærk nationalidentitet, historie og kultur. Han ville fremhæve et Urpersien, som han selv og aristokratiet var stolte af, og som stod i modsætning til de islamiske magthavers kultur og historie, der invaderede landet og nydefinerede et helt lands nationalidentitet.
En rejse igennem Urpersiens historie
Shahnama er Davids Samlings største særudstilling siden museets genåbning i 2009, og det er et projekt, der har været længe undervejs. Selv om malerierne hovedsageligt er Davids Samlings egne værker, har det taget museet 35 år at få indsamlet alle malerierne fra Indien, Tyrkiet og Iran.
Malerierne er som en kronologisk rejse igennem digtet, og de mange unikke illustrationer visualiserer digtets forunderlige tekster. Malerierne er kommet til i kølvandet på heltedigtet, hvilket vil sige, at man har illustreret de dramatiske historier efterfølgende. De udstillede værker er fra 1300-1800, mens digtet er skrevet i 1000-tallet af Firdawsi. Maleriernes autenticitet og tilknytning til digtet fungerer som et helt unikt supplement til Abu’l Qasim Firdawsis poetiske verden og fortælling om Irans historie. Det store udvalg af detaljerede og smukke malerier kan opleves helt indtil den 6. november i år.
Læs mere om Shahnama udstillingen hos David Samling her.
Davids Samling ligger i Kronprinsessegade 30-32, 1306 København K.