I København vrimler det med smukke bygninger. Vi har dog udvalgt tre som i særlig grad viser sig fra sin smukkeste side.
Sidste halvdel af 1800-tallet opstod en ny arkitekturstil i Danmark. Den såkaldte historicisme, som prægede landet i perioden 1856-1915. Tre store og iøjnefaldende bygninger viser historicismens træk. Det Kongelige Teater, Carlsberg Ny Glyptotek og Statens Museum for Kunst. Alle tre tegnet af Vilhelm Dahlerup, som netop var en af de fremmeste arkitekter i perioden.
Det Kongelige Teater
Historicismen var et opgør med den tankegang, at en byggestil tilhørte specifikke bygninger. F.eks. så byggede man en bank i italiensk renæssancestil, fordi bankvæsenet blev opfundet i Firenze. På samme måde tænkte man om den gotiske byggeform, som egnede sig til kirker, da man forbandt det gotiske med de store katedraler i middelalderen. Det Kongelige Teater er en god repræsentant for historicismen. Her ses der både referencer til renæssancen, barokken osv. Arkitekterne blev inspireret af historiens bygninger. Teatret stod færdigt i oktober 1874.
Statens Museum for Kunst
På trods af Dahlerups store navn sidst i det 19. århundrede, så lød der stor kritik af det nybyggede museum. Museet var for tungt og gammeldags. Desuden manglede det allerede plads fra begyndelsen, hvilket først blev ændret med en stor udvidelse i 1969-70. At samtidens borgere følte, at museet var gammeldags undrer ikke. Det var netop historicismens træk, at se tilbage på tidligere byggestile. Hovedbygningen er inspireret af italiensk renæssance. Søjlerne og selve indgangen leder dog tankerne tilbage på en romersk triumfbue fra det antikke Rom.
Carlsberg Ny Glyptotek
Carlsberg Ny Glyptotek, eller i daglig tale Glyptoteket har mange ligheder med de to førnævnte bygninger. Bygningen blev indviet i 1897, samme år som Statens Museum for kunst. Desuden er Glyptoteket, som tidligere nævnt også bygget i historicismens stil og ligeledes af Vilhelm Dahlerup. Der ses tydelige referencer til den italienske renæssance, hvor søjler og buer var populære. Dagens Glyptotek er en sammensat bygning. Vi har Dahlerups bygning, som vender ud mod H.C. Andersens Boulevard. Derudover har Hack Kampmann bidraget med en bygning i 1906, og i 1996 blev det Henning Larsen som fik indviet sin del af Glyptoteket.