Hvad er en espresso og hvordan laver man en cappuccino?
I denne lille artikel-serie om kaffe, satte vi for et par uger siden fokus på kaffens vej fra spire til kop, hvor vi blandt andet kom ind på, hvordan man dyrker og høster kaffe og vi havde 10 gode råd til hvordan du brygger en god kop kaffe.
I denne artikel har vi sat os for, at undersøge universet af kaffedrikke og finde ud af, hvad det egentlig er man bestiller, når man besøger en af de utallige kaffebarer som er dukket op i København. I oplistningen af kaffedrikkene, starter vi med de stærkeste kaffedrikke og jo længere du bevæger dig ned af listen, desto mindre dominerende vil kaffen være.
I de fleste af de omtalte kaffedrikke anvendes der mælk, hvorfor jeg til en start vil definere hvad der ligger bag ”steamet mælk”. Steamet mælk er varm mælk, med en lille smule skum.
Espresso
Et italiensk ord for kaffe, der groft oversat betyder kaffe under tryk. Espressoen adskiller sig fra almindelig kaffe ved at være markant mere koncentreret, i både smag og konsistens.
Brygges under et tryk på 9 bar og med en udløbstemperatur på 84-86 grader. Det tager cirka 25 sekunder at brygge en kop espresso. Et ’skud’ espresso har en størrelse på 40-60 ml., og serveres som separat drik i en espressokop med en kapacitet på omtrendt 80 ml.
Espressoen er grundstammen i alle de omtalte kaffedrikke.
Ristretto
Er traditionelt en kort ’skud’ espresso, lavet med den samme mængde kaffe, men med halv så meget vand. På denne måde opnås en stærkere og fyldigere smag end ved en almindelig espresso. En ristretto er kun 25-40 ml. og serveres helst i en 60 ml. espressokop.
Macchiato
Navnet hentyder til at man markerer sin espresso med mælk, altså en kop espresso med en lille smule varm mælk. Mælken holder på varmen og bibeholder de flygtige aromaer længere.
Lungo
Et skud espresso, som ved forlænget bryggetid fylder cirka dobbelt som meget som en normal espresso og derved bliver mildere.
Americano
Et skud espresso tilsat kogende vand (mængden af vand tilsættes alt efter den ønskede kaffe koncentration).
Styrken vil normalt være som en almindelig kop kaffe, men du får her mere aroma. Hvis man skyder espressoen direkte ned i det varme vand, bevares cremen på toppen.
Cortado
En form for kraftig latte. Et ‘skud’ espresso med steamet mælk (ingen skum). Laves med næsten samme mængde mælk som mængende af espresso.
Cappuccino
1/3 espresso, lidt mindre end 1/3 varm mælk og 1/3 mælkeskum. Cappuccinoen har en større cremoverflade end en latte, altså laget af cremet skum fra mælken er tykkere. Der er ligeledes lidt mindre mælk i end i en latte, hvilket gør den stærkere.
Caffe Latte
Oprindelse fra Italien. 1/3 espresso, hvortil der tilsættes 2/3 steamet mælk, mælken på toppen skal være skummet. En Cafe latte skal smage af kaffe med mælk. Det betyder, at mælken skal ligge under kaffen, så man får kaffen først og så en eftersmag af mælk. Når man har brygge espressoen, hælder man mælken i, stille og roligt.
Café Au Lait
Oprindelse fra Frankrig. Sort kaffe med steamet mælk. Halv at hvert. Brug gerne stempelkandekaffe, hvis det skal være lidt bedre. I dag (I Danmark) vil du oftest opleve at Cafe Latte og Café au lait vil være det samme.
Latte Macchiato
2/3 steamet mælk med 1/3 espresso. En omvendt latte, hvor mælken kommer i først og kaffen bagefter. På den måde får man mælkesmagen først, og det appellerer til folk der ikke er vilde med den dominerende kaffesmag.