Kaffens vej fra spire til kop – en spændende “rejse”
Målt i værdi er kaffe verdens anden stærkeste handelsvare. I Danmark elsker vi kaffe og København er blevet et kaffeparadis. Kaffen rummer mange spændende facetter, og i dette indlæg går vi bag om kaffen og give dig lidt ekstra viden med på vejen.
Vidste du at danskerne er det 4. mest kaffedrikkende land i verden? I gennemsnit drikker hver dansker 3,4 kopper kaffe om dagen, kun overgået af Island, Norge og Finland.
God læselyst!
Dyrkning og høst
Kaffe dyrkes meget forskelligt alt efter i hvilket land og på hvilken egn kaffen gror. Derudover spiller vækstforhold, klima, økonomiske ressourcer samt den menneskelige viden og erfaring en væsentlig rolle. Faktorer som i sidste ende bestemmer kaffens kvalitet.
Moderne dyrkningsmetoder adskiller sig ikke væsentligt fra ældre tiders. Langt størstedelen af det krævende og hårde arbejde ude i kaffeplantagerne, foregår stadigvæk med håndkraft.
Efter høsten skal kaffebønnerne frigøres for frugtkød og hinder og det foregår med hjælp fra to metoder:
Den våde metode
Kaffebærrene føres fra kanaler med rindende vand til en afpulper. En afpulper er et valseværk, hvor frugtkødet fjernes. Herefter føres bønnerne videre til fermenteringstanke. Her undergår bønnerne en kontrolleret gæringsproces, som påvirker kaffens smag og giver en mere fyldig, sød og frisk smag.
Efter 12-24 timer stopper man processen ved at transportere bønnerne i koldt vand til tørreområdet, hvor de tørres i solen i 4-5 dage. På de store kaffefarme bruger man tørremaskiner – store metaltromler, som cirkulerer varm luft. Så er tørretiden kun ca. 24 timer.
Den våde metode er en mere nænsom, men også noget dyrere metode og kræver store vandforsyninger. Den bruges derfor mest på store kaffefarme i Syd- og Centralamerika.
Den tørre metode
Dette er den oprindelige metode, hvor man tørrer kaffebærrene i solen og derefter “knækker” bønnerne fri. De hele kaffebær lægges i et tyndt lag og tørres i solen i 2-3 uger på tørrepladser. Kaffebærrene vendes med skrabere adskellige gange i løbet af dagen, for at de kan tørre jævnt. Efter 2-3 uger er frugtkødet tørret ind og bærrene bliver transporteret til afpulperen, hvor frugtkødet fjernes.
Kaffe, som er forarbejdet efter den våde metode har en friskere og mere syrlig smag end kaffe, der er forarbejdet efter den tørre metode.
Tilberedning
Mange mennesker får lige så stor glæde ud af at brygge kaffe, som at drikke den. For nogle er det at brygge kaffe en religion, mens det for andre “bare” er et hyggeligt ritual – og must for at dagen kan hænge sammen.
Uanset er det en god idé at brygge kaffen korrekt. Så smager den bedst og der er 10 gode råd, som gør en stor forskel og giver den bedste kop kaffe, hver gang.
10 gode råd
1. Friskmalet kaffe giver den bedste smag
2. En nyåbnet pose kaffe skal helst forbruges over 1-2 uger
3. Kaffe opbevares bedst i en lufttæt dåse så bevares alle kaffens smagsnuancer
4. Benyt den rette dosering: Ca. 7 gram pr. kop og ca. 45 gram til 1 liter vand
5. Formalingsgrad = groft til stempelkaffe, fint til filterkaffe, ekstra fint til espresso
6. Lad vandet “koge af” i ca. 45 sekunder, inden vandet hældes over bønnerne
7. Kaffe i stempelkande: Lad kaffen trække ca. 4 minutter før stemplet trykkes ned
8. Kaffe skal drikkes friskbrygget. Efter ca. 30 minutter begynder kaffen at blive bitter
9. Uanset bryggemetode skal “kaffemaskine” altid være helt ren
10. Brug rørsukker i kaffen – den karamelagtige smag fremhæver kaffens aroma
Kaffe og sundhed
I maj 2012 offentliggjorde Vidensråd for Forebyggelse en stor dansk rapport om Kaffe, Sundhed og sygdom. Rapporten konkluderer således samlet, at et moderat indtag på 3-4 kopper kaffe om dagen har en overbevisende beskyttende effekt mod udvikling af type 2-diabetes og Parkinsons sygdom. Nyere studier tyder også på, at kaffe kan mindske risikoen for blodprop og blødning i hjernen. Der er dog nogle få grupper; personer med angstlidelse, gravide og personer, der har en lavt kalciumindtag, der skal være lidt varsomme med kaffeindtaget.
Kilde
Den primære kilde til ovenstående er Dansk Kaffeinformation, som er kaffebranchens fælles informationskontor.
Det var lidt om kaffe, om 14 dage sætter vi fokus på forskellige typer af kaffedrikke og stiller blandt andet os selv spørgsmålene; Hvad er en espresso og hvordan laver man en cappuccino?