Om Guide Michelin

I Guide Michelin får maden (og kun maden) karakterer ved hjælp af stjerner

  • Tre stjerner i Guide Michelin betyder, at en restaurant er “værd at rejse efter”
  • To stjerner betyder, at restauranten er “en omvej værd”
  • En stjerne betyder, at det er en “rigtig god restaurant i sin kategori”

Historien bag

Den første guide udkom i år 1900 på initiativ af dækfabrikanten Michelin. Den blev delt ud gratis til alle, som købte en bil. Formålet med guiden var at få folk til at rejse ud på landet for at, slide på dækkene, så de fik brug for at købe nye og sprede interessen for biler, så mange flere købte biler (og dermed fik behov for dæk).

De første guider indeholdt nyttige oplysninger om, hvor man kunne tanke, hvordan man skiftede dæk og glødelamper, og om hvor man kunne spise en bid mad eller overnatte.

Det overordnede formål var således (og er stadig) at gøre det enklere at rejse.

Systemet med stjerner blev introduceret i 1930’erne.

I 2015 er Michelin udkommet med en nordisk guide, hvilket betyder at der for første gang nogensinde er uddelt Michelin stjerner til restauranter uden for hovedstadsområdet. I denne omgang blev tre restauranter i Aarhus tildelt en af de eftertragtede Michelin stjerner.

Hvordan foregår bedømmelsen?

Stjernerne uddeles kun på basis af den mad, som serveres. Fem kriterier vejleder inspektørerne i deres bedømmelse:

  1. Kvaliteten på råvarerne
  2. “Håndværket” – dvs. smagen og tilberedningen
  3. “Personligheden” – dvs. hvor godt det er lykkedes for kokken at finde sit eget udtryk
  4. Noget for pengene
  5. Kvalitet over tid – det skal være en lige fantastisk oplevelse, uanset hvornår man besøger restauranten.

Hvem er inspektørerne, og hvordan bliver man inspektør?

Ofte har Guide Michelin-inspektører en grunduddannelse fra restaurant- eller hotelskoler og flere års erfaringer fra branchen. Derefter gennemgår man en seks måneder lang intern uddannelse, hvor der skabes et fælles syn på, hvordan mad skal bedømmes. Det skal være samme type bedømmelse, uanset hvilken inspektør som besøger en restaurant. Til sidst, og inden man på egen hånd begynder at bedømme, besøger man igennem flere måneder, restauranter sammen med en erfaren inspektør, for at bedømmelserne foretages på samme måde af alle inspektører.

Alle Guide Michelin-inspektører er anonyme for at garantere læserne af guiden, at inspektørerne ikke får nogen speciel service, men behandles på samme måde som en hvilken som helst gæst. Anonymiteten og uafhængigheden er vigtige faktorer for at garantere Guide Michelins rygte.

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!